OM OSS

Sala är silver – Johanssons är bröd

Hej! Jag heter Paulin Björk och är stolt tredje generationen som driver Johanssons Bageri & Café, tillsammans med min familj och våra fantastiska kollegor. Tillsammans driver vi även Café Mercato i Sala Galleria. Hos oss har generationer samlats över en kopp kaffe och något nybakat sedan tidigt 1900-tal. Vi är ett av Salas äldsta caféer, med en historia som bakats in i varje varje tugga.

Bli en av oss

Är du vår nästa kollega?
Vi är alltid nyfikna på engagerade människor som vill bli en del av vårt team!

Lämna gärna in ditt CV, ett personligt brev och gärna referenser, så hör vi av oss om något dyker upp som kan passa dig.

Lämna ansökan direkt i kassan eller mejla oss på cafejohanssons@gmail.com

Bli en av oss

Är du vår nästa kollega?
Vi är alltid nyfikna på engagerade människor som vill bli en del av vårt team!

Lämna gärna in ditt CV, ett personligt brev och gärna referenser, så hör vi av oss om något dyker upp som kan passa dig.

Lämna ansökan direkt i kassan eller mejla oss på cafejohanssons@gmail.com

Bakat från grunden med kärlek för hantverket

Hos oss på Johanssons bakar vi allt från grunden, varje dag. Med genuin kärlek till hantverket erbjuder vi Salas största sortiment av hembakat, från klassiska bullar och småkakor till moderna bakverk och tårtor. Och det bästa av allt – vi har något för alla. Vi bakar även utan gluten, laktos, mjölkprotein och socker, utan att tumma på smak eller kvalitet.


En oas mitt i stan

Caféet har en unik atmosfär – inrett med både modern känsla och detaljer från det ursprungliga bageriet, från min farmors och farfars tid. Vår uteservering längs gågatan är perfekt för folkspaning – men det är vår ljuvliga innergård som många pratar om. Med olivträd, grönska och ett öppningsbart glastak bjuder den in till sommarkänsla året runt. På vintern värmer vi oss vid den vedeldade kaminen, medan doften av nybakat sprider sig från bageriet intill.

Varmt välkommen in – vi ser fram emot att få bjuda dig på något gott!

Historien bakom Johanssons – mer än bara nybakat

Johanssons Bageri grundades en gång i tiden av Edvin Johansson, en sann eldsjäl med passion för bröd och bakverk. När Edvin började närma sig pensionen vände han sig till min farfar, Paul, som då drev ett eget bageri i Sala, med en enkel men avgörande fråga: ”Vill du ta över?” Resten är, som man säger, historia.

När karriären ledde till kärleken

Min farfar Paul kom från en lång rad bagare. Även hans far drev bagerier i bland annat Sundsvall, Blidö och Väddö – kanske känner du igen namnet Björks Bageri?

Men som lärling skulle Paul samla erfarenhet på annat håll. Hans resa tog honom till Möklinta, en liten by utanför Sala, där han mötte min farmor Eva.
 
Kärleken fick fäste, och efter några år – med både krig och liv emellan – återvände de till Sala med två barn och en dröm. 

Bageri Ideal – där allt började 1950

Drömmen blev verklighet i en källare på Kungsgatan i början av 50-talet, där min farfar Paul och farmor Eva startade Bageri Ideal. Det var också där, mitt bland mjöldammet och doften av nybakat, som min pappa Bertil föddes. 

I början av 60-talet tog de över Johanssons Bageri, efter att Edvin Johansson valt att kliva åt sidan. Sedan dess har bageriet förts vidare inom vår familj – med stolthet, värme och tradition i fokus. År 1976 tog pappa Bertil över verksamheten, vilket blev starten på andra generationens ägarskap.

Idag drivs bageriet vidare i tredje generation, av mig – Paulin. Och ja, jag är döpt efter farfar Paul. Jag fick tyvärr aldrig träffa honom, men jag vill tro att vi delar samma passion.

Johanssons Leveransbageri

Men Johanssons har varit mycket mer än bara ett mysigt café med doftande kanelbullar och nybryggt kaffe.

Fram till 2020 drev vi ett stort leveransbageri bakom Vallaskolan – i den numera förvuxna villan som pappa Bertil byggde ut inte mindre än sju gånger. På den tiden rullade 8 lastbilar dagligen ut från bageriet, med brödleveranser inom en 10-mils radie. 

Många har därför ätit vårt bröd – även utan att veta det. Johanssons fanns i hyllorna i matbutiker över hela regionen, och vi blev ett välkänt namn. Därför lever också vår slogan kvar:
”Sala är silver, Johanssons är bröd.”